Jom Bersama Hamas & Rakyat Palestin

Jom Bersama Hamas & Rakyat Palestin

Jul 18, 2008

Tips Membeli Kambing Baka

Salam semua pengunjung...

Memandangkan kadar pengeluaran kambing baka di negara kita masih di tahap yang rendah, negara masih mengimport kambing baka dalam kuantiti yang banyak. Dari segi pasaran pula, kambing baka import dijual dengan harga yang lebih rendah berbanding baka kelahiran tempatan. Namun begitu, pembeli harus sedar bahawa kambing import yang baru tiba di negara kita sebenarnya berdepan dengan risiko kematian yang tinggi. Ini disebabkan oleh gejala 'stress' yang dialami oleh kambing import setelah melalui perjalanan yang jauh, serta bertukar iklim dan tempat tinggal. Begitu juga dengan pemakanan yang berubah berbanding di tempat asal mereka.

Harus difahami bahawa walaupun kambing yang diimport dari Australia dibawa masuk melalui penerbangan udara, ternakan tersebut sebenarnya juga mengalami 'stress'. Ini kerana ternakan yang pada asalnya diternak secara lepas bebas tanpa sebarang kurungan, telah ditangkap dan dikurung di dalam 'paddock' beberapa lama sebelum dieksport. Perjalanan dari ladang (pusat pengumpulan) ke lapangan terbang yang menggunakan lori juga mengambil masa berhari-hari kerana jarak yang jauh. Faktor-faktor ini menyebabkan ternakan mengalami gejala 'stress'.

Kambing import memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, lebih-lebih lagi sekiranya ia berasal dari negara yang berlainan iklim seperti Australia. Tempoh penyesuaian sebenarnya bergantung kepada beberapa faktor iaitu:
1. Iklim dan kaedah pembelaan di negara asal.
2. Pengurusan dan kebersihan kandang di negara kita
3. Pemakanan (makanan, minuman, vitamin, 'supplement', dll)
4. Rawatan dan penjagaan

Tempoh penyesuaian ('climatisation') mengambil masa antara 2 hingga 6 bulan bergantung kepada faktor-faktor di atas.


Tips memilih baka kambing 'import'

Tidak dinafikan bahawa adalah sukar untuk mendapat bekalan kambing baka baik dari anak kelahiran tempatan, lebih-lebih lagi harga pasarannya pula mahal. Pilihan yang lebih sesuai adalah membeli baka kambing 'import' yang sihat iaitu yang telah stabil dan pulih dari 'stress' serta telah mengalami penyesuaian dengan persekitaran tempatan. Elakkan dari membeli kambing yang baru tiba di negara kita walaupun harganya murah. Adalah menjadi amalan pengimport untuk cuba menghabiskan stok yang baru tiba secepat mungkin dengan menjual pada harga yang murah, supaya mereka tidak perlu menanggung risiko kematian kambing tersebut. Pembeli juga harus memerhatikan dan menilai kaedah pengurusan dan kebersihan kandang di tempat penjualan kambing.

Ciri-ciri kambing yang sihat dan telah pulih dari 'stress' adalah seperti berikut:
1. Sentiasa berada dalam kumpulan, tidak menyendiri
2. Tidak terlalu kurus dan sentiasa berselera untuk makan
3. Tidak murung, termenung dan suka menyendiri
4. Mulai jinak, tidak keterlaluan berlari-lari ketakutan kepada manusia
5. Bulu badan bersih, licin dan berkilauan

Jul 16, 2008

Program Pembakaan Boer Yang Kos Efektif

Pendahuluan
Pasaran utama kambing adalah untuk daging. Memandangkan Boer merupakan baka kambing pedaging yang terbaik, maka penternakan Boer kini menjadi kegemaran majoriti penternak kerana potensi pasarannya adalah besar.

Walau bagaimanapun buat masa ini, kebanyakan kambing Boer induk adalah diimport masuk dari luar negara terutamanya Australia. Oleh kerana perjalanan yang sangat jauh, kambing Boer yang tiba akan mengalami kepenatan atau gejala 'stress' yang menyebabkan kurangnya selera makan dan kemurungan. Gejala 'stress' ini amat ketara pada Boer betina dan ia mengambil masa berbulan-bulan untuk pulih. Ini ditambah pula dengan faktor iklim negara kita yang berbeza dari negara asal, menyebabkan kaedah pemeliharaan juga harus berbeza. Di Australia kambing diternak secara lepas bebas, kerana iklimnya yang panas kering di samping tanahnya yang luas. Di Malaysia pula kambing terpaksa diternak secara fidlot di dalam kandang kerana faktor hujan dan kadar kelembapan yang tinggi.

Risiko kematian induk Boer import adalah sangat tinggi dalam tempoh 'stress' ini. Memandangkan harga untuk induk Boer import adalah sangat tinggi, penternak mungkin memerlukan masa bertahun-tahun untuk mendapatkan kembali pulangan hasil dari pelaburan mereka.


Objektif
Objektif pakej ini adalah untuk menggalakkan penternak menghasilkan sendiri anak Boer kacukan F1 tempatan dengan menggunakan induk dari baka selain Boer yang berharga lebih murah. Langkah ini dapat mengurangkan kos kerana penternak sememangnya memerlukan bilangan induk yang banyak bagi menjayakan program pembakaan, seterusnya memastikan kejayaan projek penternakan mereka. Adalah dianggarkan, penternak memerlukan sekurang-kurangnya 300 ekor induk untuk menjadikan sesuatu projek penternakan kambing mereka berdaya maju.

Untuk Pejantan, penternak yang berkemampuan digalakkan supaya menggunakan Boer Tulen (Fullblood) demi menghasilkan anak kacukan Boer F1 yang bermutu. Biasanya Pejantan Boer agak lasak dan dapat pulih dari gejala 'stress' dalam tempoh yang singkat. Ia juga cepat menyesuaikan diri dengan persekitaran baru di negara kita.


Induk Koplo

Baka Koplo merupakan baka kacukan yang banyak didapati di Indonesia. Ia dihasilkan dari kacukan pejantan jamnapari dan induk kampung Indonesia. Induk dari baka koplo ini merupakan pilihan utama dalam program pembakaan Boer yang kami cadangkan. Di samping harganya yang berpatuan, induk koplo agak lasak dan sememangnya sesuai dengan iklim negara kita kerana baka ini berasal dari Indonesia, iaitu negara yang iklimnya sama dengan iklim tempatan kita. Kaedah penternakan kambing di Indonesia juga sama dengan di negara kita di mana kambing dibela secara fidlot di dalam kandang.

Induk koplo berusia kira-kira 15 hingga 18 bulan



Pejantan Boer FB (dgn sijil) berusia lebih 2 tahun dan seberat kira-kira 80kg.


Contoh anak Boer F1 yang kami hasilkan di ladang AsSakinah Agro Farm menggunakan induk Koplo dan Pejantan Boer FB

Sila klik di sini untuk pakej pembakaan yang ditawarkan oleh AsSakinah Agro Farm


Induk Feral
Sebagai alternatif, Feral betina (dari Australia) boleh juga digunakan sebagai induk dalam program pembakaan Boer. Sebagaimana Koplo, kos induk Feral juga adalah rendah. Kebaikannya berbanding Koplo adalah baka Feral berbentuk badan yang lebih gemuk. Ia juga berbadan lebih rendah, memudahkan pejantan Boer memanjat semasa proses mengawan memandangkan pejantan Boer juga berbadan rendah . Walau bagaimana pun, risiko kematian adalah lebih tinggi bagi Feral yang baru tiba ke negara kita memandangkan ia berasal dari Australia, negara yang mempunyai iklim berbeza dengan negara kita.


Induk Feral bersama seekor anak hasil kacukan dengan pejantan Boer FB


Contoh anak hasil kacukan Pejantan Boer FB dan induk Feral


Sila klik di sini untuk pakej yang ditawarkan

Jul 15, 2008

Pemilihan Baka Kambing Dan 'Business Model"

Penternakan Baka Tulen Untuk Skala Kecil

Penternakan adalah suatu perniagaan. Jadi adalah penting untuk menentukan model perniagaan ("business model") anda dalam memulakan sesuatu projek penternakan kambing. Sekiranya anda memilih untuk memelihara kambing dalam kuantiti yang sedikit (misalnya kurang dari 100 ekor), produk anda haruslah bernilai tinggi, iaitu ladang anda harus mengeluarkan produk yang berkualiti dan bersifat "niche". Ini bermakna anda harus memilih baka yang betul-betul tulen ("Fullblood).

Dalam konteks Malaysia, baka Boer, Saanen, Jamnapari dan Anglo-Nubian tulen dapat meraih harga pasaran yang tinggi, terutamanya pejantan. Anak berusia kira-kira 6 bulan dapat dijual dengan harga RM1ribu ke atas, manakala yang berusia 1 tahun dapat dijual dengan harga RM2 ribu ke atas. Ini berbanding dengan harga baka kacukan yang hanya dijual dengan harga kira-kira RM600 bagi yang berusia 6 bulan, manakala yang berusia 1 tahun pula dapat mencapai harga RM1ribu.


Pejantan Saanen yang masih muda, berusia kira-kira 12 bulan


Induk Saanen merupakan pengeluar susu yang terbaik


Di negara khatulistiwa seperti Malaysia, penternakan kambing sewajibnya dilakukan di dalam kandang, memandangkan keadaan cuaca yang kadang-kadang panas dan kadang-kadang hujan. Kambing seharusnya dielakkan dari merayau dan meragut di tanah yang lembab kerana ini akan mendedahkan kepada risiko penyakit kurap dan jangkitan cacing. Memandangkan kos pembinaan kandang dan kos buruh ladang yang tinggi, adalah tidak bijak untuk memelihara kambing kacukan dalam kuantiti yang sedikit. Oleh itu, adalah dilihat lebih menguntungkan sekiranya anda memelihara baka yang tulen, walaupun hanya sekitar 50 ekor.

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa baka tulen adalah produk terhad ("niche"), dan pasarannya adalah pasaran untuk pembakaan semata-mata. Anda mungkin mengalami masaalah pemasaran jika menternak baka tulen dalam kuantiti yang besar, melainkan jika anda bersedia menjual dengan harga yang rendah. Walau bagamanapun, jika anda memilih baka tulen kambing tenusu seperti saanen, anda boleh juga memasarkan produk tenusu anda selain dari menjual kambing untuk baka.


Penternakan Berskala Besar

Sekiranya anda memang bercadang untuk memelihara kambing dalam kuantiti yang besar, misalnya dengan mempunyai 300 ekor atau lebih induk betina, anda harus memilih baka kambing pedaging, kerana daging merupakan produk kambing yang mempunyai pasaran terbesar. Baka kambing pedaging terbaik adalah baka Boer. Ia berangka besar dan beratnya boleh mencapai lebih 100 kilogram, serta mempunyai nisbah daging yang tinggi berbanding tulang.


Pejantan Boer tulen (Fullblood)


Sekiranya and membeli baka induk Boer tulen tentunya memakan belanja yang terlalu besar. Anda seharusnya memilih induk dari baka kacukan yang mempunyai rangka badan yang besar, yang mana beratnya boleh mencapai lebih 25kg. Induk kacukan seperti ini boleh dikahwinkan dengan Pejantan Boer tulen, dan biasanya akan menghasilkan anak boer kacukan yang berkualiti, dengan peratus genetik Boer yang tinggi.

Antara baka kacukan yang sesuai di kahwinkan dengan pejantan Boer adalah baka kambing kampung kacukan, baka koplo dll. Kambing kampung kacukan yang senang diperolehi di dalam pasaran kini adalah hasil kacukan antara induk kampung dan pejantan Anglo-Nubian. Koplo pula merupakan anak kacukan pejantan jamnapari dan induk kampung, biasanya diimport dari Indonesia. Harga pasaran bagi induk kacukan sebegini adalah di antara RM500 hingga Rm700, bagi yang berusia di antara 8-12 bulan.





Kambing induk kampung kacukan (generasi awalnya dihasilkan dari kacukan antara induk kambing kampung iaitu kambing katjang dengan pejantan Anglo-Nubian)




Kambing induk Koplo yang dihasilkan dari kacukan antara induk kambing kampung dan pejantan jamnapari.

Jul 2, 2008

Panduan Membina Kandang Kambing

Pendahuluan-Kos Membina Kandang Kambing

Sebagai panduan umum, secara kasarnya, anggaran kos membina kandang kambing adalah di antara RM500 ke RM1ribu bagi setiap ekor kambing. Bagaimanapun kos sebenar adalah bergantung kepada spesifikasi sebenar kandang yang hendak dibina dan kualiti bahan yang digunakan. Turut mempengaruhi kos sebenar adalah lokasi di mana kandang dibina kerana kos buruh dan bahan yang berbeza di antara sesuatu tempat dengan tempat yang lain.

Jika kandang dibuat secara agak ringkas, dan menggunakan kayu terpakai, kos purata bagi seekor kambing mungkin hanya kira-kira RM500. Kos ini boleh mencapai RM1ribu jika spesifikasinya lebih tinggi serta bahan yang digunakan lebih mahal.

Menggunakan formula ini, sekiranya anda bercadang membela 50 ekor kambing betina dan seekor pejantan, and perlu bersedia dengan modal sekurang-kurangnya RM26ribu untuk membuat sebuah kandang. Lain-lain kos adalah untuk membeli peralatan seperti mesin chopper dan peralatan ladang seperti sabit, cangkul dll.

Kos seekor induk betina kacukan adalah di antara RM500 hingga RM600, manakala seekor pejantan Boer Fullblood dengan sijil berharga di antara RM2,500 hingga RM3,500. Jadi secara kasarnya anda memerlukan RM30 ribu untuk baka kambing. Lain-lain kos adalah kos operasi untuk membeli makanan dan ubat-ubatan serta kos elektrik dan petrol.


Panduan Rekabentuk Kandang Kambing

Kandang kambing direkabentuk secara memanjang untuk memaksimakan peredaran udara di dalamnya. Bahagian hadapan atau belakang sebaik-baiknya dibina menghadap matahari terbit dan terbenam bagi membolehkan kandang mendapat cahaya matahari secukupnya. Ini membantu membunuh bakteria, hama, tungau dsb yang merupakan musuh ternakan kambing.





Rekabentuk dan ketinggian bumbung juga perlu diambil perhatian supaya peredaran keluar masuk udara ke kandang dapat dimaksimakan. Di samping mengurangkan haba dari terperangkap di dalam kandang, rekabentuk bumbung yang sesuai juga membantu pertukaran udara, mengelakkan bakteria di dalam udara dari terperangkap di dalam persekitaran kandang dan dengan itu mewujudkan keadaan persekitaran kandang yang lebih sihat. Salah satu pembunuh utama ternakan kambing adalah wabak pneumonia (radang paru-paru) yang merebak dari seekor ternakan kepada yang yang lain melalui udara, dan selalu berlaku di waktu musim hujan.

Ketinggian lantai kandang dari permukaan tanah adalah sebaik-baiknya 6 kaki bagi membolehkan pekerja keluar masuk dengan bebas ke bawah kandang, untuk kerja-kerja mencuci kandang dsb. Permukaan lantai bawah mestilah dibuat sedikit curam dan dibina longkang bagi mengelakkan air bertakung di bawah kandang. Perigi kumbahan wajar dibina bagi membolehkan air kencing ternakan mengalir terus ke dalamnya. Sekiranya kewangan mengizinkan, lantai bawah haruslah disimen supaya tinja(najis) dapat dicuci dengan mudah.



Pandangan sisi bahagian hadapan




Pandangan sisi bahagian belakang

Persediaan Asas Memulakan Penternakan kambing

Salam...

Saya kategorikan penternak kambing kepada 2, iaitu:
1. Penternak sambilan
2. Penternak komersil


Penternak Sambilan

Sekiranya anda hanya bercadang untuk membela antara 20-30 ekor kambing sahaja, anda dikira penternak sambilan. Penternakan sambilan hanya berbaloi ('viable') sekiranya anda tinggal di kampung dan mempunyai tanah sendiri untuk binaan kandang, yang berhampiran dengan tempat tinggal anda. Anda juga harus memastikan yang anda boleh mendapatkan sumber makanan kambing di persekitaran kandang anda dengan percuma dan mampu menguruskan dengan sendiri atau bantuan saudara/kawan-kawan tanpa perlu membayar upah yang tetap (iaitu tiada sebarang komitmen 'overhead'). Kewujudan padang ragut di persekitaran kandang anda akan dapat membantu menjimatkan masa dan tenaga anda mendapatkan bekalan makanan (rumput, daun-daun dll). Di samping itu, ternakan anda dapat memakan pelbagai jenis tumbuhan yang berlainan.

Terdapat banyak sumber makanan kambing di kampung yang sememangnya tumbuh secara semulajadi atau meliar seperti rumput ragut, pokok petai belalang dan pokok balik angin. Sekiranya anda tinggal di kawasan ladang sawit, maka anda bertuah kerana daun sawit sangat disukai oleh kambing dan mempunyai khasiat yang tinggi.





Pokok petai belalang yang biasa tumbuh secara liar mempunyai khasiat tinggi dan menjadi makanan kegemaran kambing






Pokok balik angin juga biasanya tumbuh meliar, daunnya juga berkhasiat dan digemari oleh kambing


Bagi penternak sambilan, adalah dinasihatkan supaya membela baka kambing yang bermutu tinggi seperti Boer gred F4 ke atas atau Jamnapari Peranakan Ettawa dengan menggunakan pejantan tulen (Fullblood). Baka berkualiti tinggi dapat memberi hasil pulangan yang baik kerana anak-anak dapat dijual dengan harga yang tinggi. Sebagai contoh, anak kambing Jamnapari atau Boer tulen berusia 3-4 bulan dapat dijual dengan harga antara RM500 - RM600 seekor, manakala anak kacukan bergred rendah mungkin hanya bernlai sekitar RM200 seekor. Sekiranya anda tidak mempunyai kuantiti, and harus mempunyai kualiti, barulah projek penternakan anda menjadi berbaloi.


Penternak komersil

Sekiranya anda bercadang untuk memulakan penternakan kambing secara komersil, anda semestinya memerlukan tanah yang luas. Ingat! Projek penternakan kambing anda akan hanya 'viable' sekiranya anda berjaya mengurangkan kos pemakanan. Rumput merupakan makanan utama kambing, dan anda harus mempunyai sumber rumput Napier di kawasan berdekatan yang mencukupi. Ingat!!!! Kurangkan kebergantungan kepada palet sebagai sumber makanan kambing anda kerana kosnya yang tinggi, dan harganya pula semakin hari semakin melambung.

Kami cadangkan keluasan tanah sekurang-kurangya 3 ekar, tetapi keluasan yang 'ideal' adalah sekurang-kurangnya 10 ekar. 1 ekar digunakan untuk binaan kandang, rumah pekerja, stor dsb. 3-4 ekar diperlukan untuk padang ragut. Selebihnya digunakan untuk menanam rumput Napier bagi tujuan dipotong. Sekiranya anda bercadang untuk membuat penternakan komersil berskala besar, dengan bilangan induk ribuan ekor, anda harus mendapatkan tanah dengan keluasan melebihi 30 ekar.

Langkah terawal yang perlu dilakukan, sebelum membina kandang dan membeli baka kambing, adalah menanam rumput Napier Taiwan. Sekiranya tanah sesuai, dengan baja dan tahap kelembapan secukupnya, benih yang baru ditanam akan mengambil masa antara 2-3 bulan untuk tumbuh dan membesar secukupnya sebelum boleh dipotong. Pembajaan dan pengairan adalah sangat mustahak bagi membolehkan rumput tumbuh dengan subur dan membesar dengan pantas.

Setelah itu, anda perlu memastikan padang ragut ditumbuhi pelbagai jenis rumput dan tumbuhan yang sesuai seperti rumput 'guinea', dsb.






Rumput Napier Taiwan yang benihnya dijual dengan harga RM80 seguni seberat kira-kira 20kg.


Cara menanam benih rumput Napier

Bahagian tanah untuk menanam rumput Napier hendaklah dipersiapkan terlebih dahulu dengan dibuat batas-batas dan tanahnya digembur, dilembabkan serta dibajakan.

Tanah dipersiapkan dengan batas-batas serta digemburkan untuk ditanam dengan rumput Naiper

Benih rumput Napier Taiwan diambil dari batang rumput yang telah matang, berusia melebihi 4 bulan di mana batangnya sudah keras. Batang ini dipotong sepanjang kira-kira 6 inci setiap satu, dan dibiarkan dalam keadaan lembab sehingga akarnya mula tumbuh. Setelah itu batang yang telah berakar tadi ditanam secara mendatar di dalam tanah.

Pastikan tanah sentiasa lembab di awal proses pertumbuhan, dan dibajakan secukupnya.



Teknik menanam benih rumput Napier Taiwan


AWAS!!! Terdapat pelbagai spesis rumput Napier di negara kita yang kelihatan hampir serupa. Sebahagiannya tumbuh secara liar di tepi sungai dan di tepi jalanan. Spesis Napier Taiwan merupakan yang terbaik bagi ternakan ruminan kerana kandungan protin yang tinggi. Di samping itu batangnya lembut dan tidak berbulu/bersisik, memudahkan kambing memakannya tanpa mengakibatkan mulut kambing mengalami gatal-gatal, tercedera atau luka.

Jul 1, 2008

PENTING !!! Kacukan Jamnapari - Koplo & Jawa Rando

Induk Koplo


Kambing Koplo dan Jawa Rando adalah baka dari Indonesia yang dihasilkan dari kacukan Pejantan Jamnapari dan induk tempatan Indonesia. Kambing ini mempunyai sebahagian ciri-ciri jamnapari iaitu berbadan agak kurus dan langsing, dan mempunyai rangka agak besar. Harga pasaran juga agak murah iaitu bermula dari RM550-RM750, bergantung kepada usia dan saiz.

Kambing jamnapari, koplo dan jawa rando selalunya tahan lasak dan sangat sesuai dengan cuaca dan keadaan tempatan di Malaysia memandangkan ia dibiakkan di Indonesia yang mempunyai cuaca yang sama dengan Malaysia. Bagaimanapun, bentuk badan yang kurus dan langsing menyebabkannya tidak sesuai untuk diternak sebagai kambing pedaging.

Oleh itu, penternak yang berpengalaman mengambil langkah mengahwinkan Pejantan Boer Fullblood (FB) dengan induk Koplo atau Jawa Rando untuk menghasilkan anak Boer Kacukan F1. Untuk tujuan ini, berat badan induk koplo/jawa rando hendaklah melebihi 25kg, barulah saiznya sesuai untuk dikahwinkan dengan Pejantan Boer FB. Biasanya induk Koplo atau Jawa Rando mencapai berat badan 25kg pada usia kira-kira 12 bulan. Beratnya boleh mencapai ke 35-40kg bila berusia 2 tahun.

Biasanya, anak hasil dari kacukan ini mempamerkan genetik pejantan Boer yang lebih dominan, di mana bentuk badan dan warna lebih mirip ke arah Boer, ia dipanggil Boer kacukan F1. Jika anak yang dihasilkan adalah betina, ia boleh dikahwinkan semula dengan pejantan Boer FB apabila dewasa nanti, untuk menghasilkan baka Boer kacukan F2, yang mana ciri-ciri Boernya lebih menonjol. Seterunya proses ini boleh diulang-ulang sehingga anak kacukan yang dihasilkan mencapai tahap Boer F5, yang dipanggil 'purebred', di mana ia menunjukkan ciri-ciri Boer yang hampir kepada Boer tulen iaitu 'fullblood'.



Induk Koplo dan anaknya hasil kacukan dengan Pejantan Boer FB.



Anak hasil kacukan Pejantan Boer FB dan Induk koplo. Lihat warna dan bentuk badannya yang sangat mirip ke arah Boer



Induk Jawa Rando (berwarna coklat) dan anak hasil kacukan dengan Pejantan Boer FB.

Ramai penternak yang telah mengambil langkah di atas dan berjaya menghasilkan baka kacukan Boer yang bermutu dan tahan lasak.