Jom Bersama Hamas & Rakyat Palestin

Jom Bersama Hamas & Rakyat Palestin

Oct 8, 2008

Pengurusan Induk Bunting

Penjagaan & Pemakanan Induk Bunting
Induk-induk yang telah telah dikenalpasti bunting seharusnya di masukkan ke dalam petak kandang berasingan dari yang belum bunting dan diselia dengan lebih rapi. Pemakanan hendaklah di tambah secara beransur-ansur. Misalnya, palet yang biasanya diberi dalam kadar 300g seekor sehari bagi induk yang belum bunting, ditambah secara beransur-ansur ke 400g dan seterusnya sehingga mencapai 500g seekor, bagi induk yang bunting.

Bagi induk yang sudah mencapai bunting peringkat akhir iaitu memasuki bulan ke-5, sebaik-baiknya hendaklah diasingkan ke dalam petak kecil supaya ia tinggal secara bersendirian dan bebas makan tanpa perlu berebut dengan yang lain.

Induk bunting peringkat akhir tidak seharusnya dipindah-pindah ke ladang lain yang mana persekitaran dan pemakanannya mungkin berbeza. Ini akan mengganggu emosi dan
menyebabkan ia mengalami gejala 'stress'. Seterusnya pemakanannya mungkin terganggu dan merencatkan pembesaran anak dalam kandungan. Dalam hal ini, anak mungkin akan lahir dalam keadaan lemah dan risiko kematian adalah tinggi.


Kenapa berlakunya Anak Lahir Pramatang (premature):

Terdapat beberapa sebab kenapa anak lahir pramatang, antaranya:

1)Kekurangan nutrition - bila induk dah sampai peringkat akhir bunting (late pregnancy) iaitu kira-kira bulan ke-5, saiz anak dalam kandungan semakin besar lalu menghimpit perut induk menyebabkan ruang perut utk menyimpan makanan semakin sempit. Induk pula memerlukan nutrition untuk dirinya serta untuk anaknya yang makin membesar. Bila induk tidak dapat menampung makanan yg secukupnya, maka kelahiran pramatang (premature) akan berlaku di mana anak biasanya kecil dan lemah.
2) Masalah parasit -Sekiranya induk yang berada di peringkat akhir bunting menanggung masalah bebanan parasit (seperti cacing, kutu, protozoa, dll) yang kritikal, ia menyebabkan si induk mengalami masalah kekurangan nutrition. Anak yang lahir akan lemah dan tidak dapat berdiri untuk menyusu seterusnya gagal mendapat kolostrum (susu awal) dari ibunya. Maka risiko kematiannya amat tinggi kerana kurang daya tahan melawan penyakit.

Pemakanan induk bunting perlu diberi perhatian. Sekiranya diberi suplimen sumber tenaga berlebihan, kemungkinan boleh berlaku overeating disorder (pregnancy toxemia) atau ketosis (terlebih gula). Juga boleh berlaku lebihan lemak menyebabkan induk lemah dan sukar melahirkan anak. Pemakanan harus seimbang. Rumput mestilah segar dan berkualiti manakala palet kambing (goat pellet) perlu diberi dalam kuantiti secukupnya (iaitu kira-kira 400 hingga 500 gram sehari).

Penjagaan bagi induk bunting adalah sangat penting. Induk bunting peringkat akhir seharusnya diasingkan di dalam petak kandang khas supaya ia tidak perlu berebut sewaktu makan. Juga supaya ia dapat diberi pengawasan dan pemerhatian khas.2 comments:

ahib0205 said...

Seriously thanks share sini. BAru hari ni saya tau perihal kambing beranak ni :)

As-Sakinah Agro Farm said...

Terimakasih...Saya pun gembira juga dapat berkongsi pengalaman sebegini.