Jom Bersama Hamas & Rakyat Palestin

Jom Bersama Hamas & Rakyat Palestin

Jan 2, 2010

SELAMAT TAHUN BARU 2010

Kami di AsSakinah Agro farm ingin menggucapkan Selamat Tahun Baru 2010 kepada kepada semua pengunjung blog ini serta semua rakan penternak di seluruh pelusuk negara.

Tahun 2009 merupakan tahun yang agak malap bagi dunia penternakan kambing .... ramai rakan penternak akhirnya terpaksa menutup operasi kandang serta menjual stok ternakan mereka, akibat tidak dapat bertahan dengan kos operasi yang tinggi sedangkan pulangannya terlalu lambat untuk diperolehi. Kebanyakan penternak yang terlibat, memulakan projek penternakan mereka tanpa persiapan yang mencukupi. Banyak yang jadi pak turut serta termakan dengan kata-kata manis dari orang lain. Di samping itu, ramai pengendali kursus ternakan kambing yang tidak bertanggungjawab, yang membesar-besarkan prospek pulangan yang bakal diperolehi dari pelaburan dalam bidang ini, dan dalam masa yang sama menyembunyikan fakta sebenar tentang masaalah dan cabaran dalam bidang ini. Projek penternakan kambing merupakan pelaburan jangka panjang dan memerlukan suntikan modal berterusan selama beberapa tahun awal, sebelum pulangan dapat dikecapi.

Semoga rakan-rakan penternak yang masih tinggal, akan terus bersabar dan bertahan....carilah jalan untuk mengurangkan kos operasi ladang, berusahalah untuk menambah pendapatan dari pelbagai sumber lain sementara menunggu pulangan dari pelaburan dari ladang kambing ini. 

Semoga tahun baru 2010 ini akan membawa sinar keceriaan dan membuahkan kejayaan kepada dunia penternakan kambing di negara kita.

No comments: